Expoor stopt per 1 mei

Per 1 mei 2017 stopt Expoor
Het stationsgebouw is verkocht en we sluiten hiermee een mooie periode af.

Exposities

In onze expositieruimte zijn incidenteel tentoonstellingen van onze docenten en regionale kunstenaars te zien.
Wij komen graag in contact met kunstenaars die gebruik willen maken van Expoor om te exposeren.

Volg ons op Facebook voor informatie over lopende exposities.

Eerdere exposities

Tim Blaauw
7 september t/m 19 oktober 2014

Tim Blaauw is gefascineerd door het spoor en werkt dit uit met verschillende technieken. In de expositie is werk te zien met houtskool, maar ook hout- en linoleumsneden. Het betreft spoorwegtracés in Engeland, maar ook sporen van de Groninger Lokaal Spoorlijn waar het station van Ulrum deel van uitmaakte.

Met name het gebruik van de verschillende technieken maakt deze expositie zo boeiend. Bijvoorbeeld, spannende, haast fotografische beelden in houtskool.

Gwendolyn van Essen & Edit de Gooijer
28 juni t/m 10 augustus 2014

Tijdens het lustrumfeest van Expoor in juni 2014 is een dubbeltentoonstelling geopend met werk van Gwendolyn van Essen (gewassen inkt op papier) en Edit de Gooijer (kera­miek).

Gwendolyn van Essen maakt tekeningen, schilderijen, grafiek, foto's en installaties. Kenmerkend voor haar werk is de soberheid en eenvoud. De kunstenares vindt het stileren van de vorm belangrijk. Vaak werkt ze naar model.

Bij het werk van Edit de Gooijer spelen tactiliteit en plasticiteit een grote rol, vandaar dat zij heeft gekozen voor klei. Zij is gefascineerd door cyclische processen in de natuur en door de sporen die daarbij worden nagelaten. De vormen zijn afgeleid van natuurlijke gegevens zoals fossielen, schelpen en stenen.

website Gwendolyn van Essen

website Edit de Gooijer

Marike Smidt
12 april t/m 31 mei 2014

Marike Smidt (1953, Emmen) heeft haar talent voor tekenen ongetwijfeld van haar vader geërfd.

Na de middelbare school koos zij, ondanks haar passie voor tekenen en schilderen, niet voor een kunstopleiding, maar kocht ze olieverf en een handboek, ging op pad met een schetsboek onder de arm, en werkte die beelden later thuis uit in verf. Niet zonder resultaat: al na een paar jaar ging zij exposeren samen met andere (amateur)­kunstenaars.

In 1987 besloot zij een lerarenopleiding te volgen aan de Noordelijke Hoge­school Leeuwarden, richting tekenen en schilderen. Zij koos ervoor om na haar afstuderen aan volwassenen teken- en schilderlessen te geven en ontdekte een wederzijdse inspiratie tussen haar en haar cursisten.

De rode draad in haar werk is de natuur en vooral koeien zijn al jarenlang een bron van inspiratie. Sfeer ontstaat door een heel eigen kleurgebruik en detaillering. De veel­zijdigheid van acrylverf biedt haar alle mogelijkheden om haar beelden te realiseren.

website Marike Smidt

Ans van Genderen – Vogels

Van 2 juni t/m 28 juli 2013 exposeerde Ans van Genderen in Expoor.

Vogels verbinden ons.
Zij zien geen grenzen, wel wat wij doen met het milieu.
Temidden van de natuur zijn zij onderdeel of slachtoffer.
En mensen dauwdruppels in de wind.

Vanuit dit besef ontstaat het werk van Ans van Genderen (1945). Na haar werk als grafisch ontwerper werd schilderen haar passie. In 2007 studeerde ze af aan kunstacademie Minerva. Sindsdien is ze gevestigd als zelfstandig kunstenaar in de stad Groningen.
Ans is lid van Artcetera, een groep van samenwerkende kunstenaars. Van deze groep opent op 12 september a.s. een expositie bij museum Erarta in Sint-Petersburg in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

website Ans van Genderen

Hans Eikelboom – Linosnedes

Van 6 mei tot eind juni 2012 was er in Expoor een expositie met linoleumsnedes van Hans Eikelboom.

De voorliefde van Hans voor het linosnijden vindt zijn oorsprong tijdens zijn jeugdjaren. Zijn onderwerpen zijn voornamelijk onopvallend en alledaags van aard. Hij ziet ze om zich heen en kiest ze zorgvuldig uit, ondermeer op hun ritmische mogelijkheden.

website Hans Eikelboom

Joke Plomp – Landschappen

In juni en juli 2011 was er een expositie van onze aquareldocente Joke Plomp.

Joke schildert bij voorkeur portretten en stads- en dorpsgezichten en haar favoriete techniek is aquarel. Door haar kleurkeuze creëert ze in haar werk een sfeer die zij in heel haar oeuvre wil laten doorklinken. Haar werk is duidelijk herkenbaar en toegankelijk. Met een eenvoudige penseelstraak raakt zij de kern van haar object.

Dit jaar verzorgt zij bij ons weer schildercursussen.

website Joke Plomp

Kees van de Wal – Landschappen

Kees van de Wal is gespecialiseerd in het schilderen van impressies van landschappen:
Hij vindt zijn inspiratie in weidse lege landschappen, zoals die bijvoorbeeld op de Wadden te vinden zijn. Rust, leegte en ruimte.

  abstract • kleurrijk • verstild.

website Kees van de Wal | Landschappen folder [PDF]

Sjoerdtje Hak – Noordelijke landschappen

Sjoerdtje is al vele jaren werkzaam als professioneel beeldend kunstenaar. Haar landschappen hebben meestal te maken met water; water brengt leven, ook in het landschap. Haar werk is vele malen geƫxposeerd in binnen- en buitenland en bevindt zich o.a. in Museum van Bommel Van Dam in Venlo.
Zij geeft dit jaar weer cursussen in Expoor.

website Sjoerdtje Hak

Expoor • Spoorstraat 28 • 9971 BE Ulrum • (0595) 40 20 60

© 2016 by Expoor